Bakıcı dirseği, ön kol kemiklerinden birinin (radius) dirsek bölgesinde kol kemiği ve diğer önkol kemiği (ulna) ile eklemleştiği bölgeden çıkması durumuna verilen addır. En sık nedeni çocuğa bakan kişinin çocuğu gerek yerden kaldırma gerekse düşmek üzere iken tutmak için el veya el bileğinden çekmesidir. Adını da bu nedenle alır.
En sık 2-5 yaş arası çocuklarda görülür. Olay geliştiğinde çocuk dirseğini hareket ettiremez, bükük tutar ve şiddetli bir ağrı yaşar. Bu durumda tarafımıza başvurulduğunda çocuğun muayenesi ve hadisenin hikayesi sayesinde tanıya gidilir. Genellikle röntgen gereksizdir. Yapılan basit bir yerine oturtma manevrası ile eklem normal haline getirilir ve 5-10 dakika gibi kısa bir sürede ağrısı geçen çocuk dirseğini aktif hareket ettirebilir hale gelir. Yerine oturtma sonrasında herhangi bir atel, sargı, askıya gerek duyulmaz.
Olayın benzer nedenlerle tekrar etme riski vardır. Bu nedenle aileler çocukları yerden kaldırma ve benzeri hareketlerde çocuğu el bileğinden tutarak değil koltuk altından kavrayarak dengeli bir şekilnde kaldırmalıdırlar. Tekrar durumunda yine aynı yöntemle kolaylıkla yerine oturacaktır. 5-6 yaşından sonra da eklem tam olarak geliştiği için tekrar ihtimali düşüktür.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.